אלה הן שתי דיסציפלינות שונות הקשורות זו בזו.
אדריכל עוסק בעיקר בתכנון המבנה על השטח הפרטי, המעטפת החיצונית (מראה וחומרים) החזיתות והגגות. הוא זה שעורך את תוכניות ההגשה לרשויות ומתנהל מולן. כמובן שהוא מחלק את הבית לחדרים ולחללים הנחוצים, עם מערך ריהוט כללי, כנראה שיספק גם תוכנית חשמל ואינסטלציה תואמת. אך בד"כ אין הוא נכנס לפרטים באותה מידה ותשומת לב שיעשה זאת עבורכם מעצב הפנים.
מעצב הפנים יעסוק יותר בתכנון הפנים ובעיצוב החללים הפנימיים. עליו להכין את כל תוכניות העבודה (ראו את המאמר: "תכנון ועיצוב פנים כולל"). מעבר לתכנון, הוא יילווה אתכם בבחירת כל החומרים, התאורה, הדלתות והאביזרים, תוך ראייה כוללת של הבית ומתוך חשיבה פונקציונאלית שמתאימה לכם וראיה עיצובית ואומנותית.
מעצב הפנים ישקיע שעות רבות יותר בפגישות איתכם, עם ספקים, ברכישות שתעשו יחד, וכן בפיקוח במהלך העבודה כדי לבדוק שהיא מתבצעת בהתאם לתוכניות.
בהחלט יכול להיות שכן. אם לאדריכל יש הכשרה בתחום וניסיון מוכח גם בעיצוב פנים, תנו לו לעשות את כל העבודה שתכלול גם את כל עבודת הפנים המפורטת. העלות כמובן תהיה בהתאם, כלומר, גבוהה הרבה יותר מאשר לו יעשה רק את האדריכלות של המבנה עם חלוקה פנימית של החללים.
אם הוא אדריכל בהכשרתו, מוטב שתכירו לו, ובהקדם האפשרי את מעצב הפנים איתו תרצו לעבוד, כדי שיעבדו ביחד כבר מהשלב הראשון.
לתכנון הפנים השפעה גדולה על המבנה כולו, בעיקר כשמדובר במיקום חלונות ודלתות כניסה. מתכנן הפנים צריך לוודא שהחדרים המתוכננים מכילים נכון את מערך הריהוט המבוקש, ושאין זה מתנגש עם מיקום הפתחים.
שילוב מוצלח של אדריכל ומעצב פנים יניבו עבורכם את התוצאה הטובה ביותר.
השרות שמציעים הקבלנים לעריכת שינויים בדירה הוא כללי מאוד. מדובר בעיקר בהזזת קירות ובביצוע שינויים במיקום נק' החשמל והאינסטלציה בהתאם.
רק לדוגמא: לא תקבלו תוכנית מטבח מפורטת, אלא אם תלכו ישירות וללא ליווי מקצועי לחברה איתה עובד הקבלן. לא תקבלו גם ליווי לכל הספקים איתם קשור הקבלן ויעוץ בבחירות שעליכם לעשות.
תקבלו שרות שמהותו ביצוע שינויים בתכנון, אך לא תקבלו עיצוב פנים.
האדריכלית הזו עסוקה, בתוקף תפקידה, במתן שרות דומה לעוד כמה עשרות דיירים, ולכן תשומת הלב שלה אליכם מוגבלת בזמן. אין בשרות זה כדי להחליף את התכנון, העיצוב והליווי המתמשך והאישי שייתן לכם מעצב פנים אותו תשכרו לעצמכם. מעצב שלכם, באופן טבעי, יהיה יותר קשוב לצרכים שלכם, לכמויות האיחסון הדרושות לכם, יכיר אתכם ואת הדירה ממה באתם, את הריהוט והטעם שלכם. ביכולתו לראות את התמונה כולה, וכך יוכל לכוון אתכם לעשות את הבחירות הנכונות לקבלת תוצאה יפה והרמונית המשקפת את טעמכם.
שאלת מיליון הדולר. כל עבודה מתומחרת לפי היקפה ומידת המעורבות הנדרשת מצד מעצב הפנים. שיפוץ סלון ומטבח בדירה, או שיפוץ חדרי אמבטיה בבית, לא יעלו כמו תכנון וליווי לקוח שקנה דירה חדשה מקבלן, או שיפוץ מקיף וכולל של דירה ישנה. היקף העבודה שונה משמעותית וכך גם משך העבודה והשעות שיש להשקיע בה. שיפוץ "קטן" יכול לקחת 3-6 חודשים, שיפוץ מקיף לדירה ישנה יכול להימשך אפילו כשנה (תכנון וביצוע) ועבודה על דירת קבלן יכולה להימשך גם 2-3 שנים. מעצב/ת פנים מנוסה יכול/ה להעריך מראש את היקף העבודה הנדרשת ואת משך הזמן המשוער שתיארך.
כן, אך תלוי בהיקף העבודה. ייעוץ לפני קנייה, ליווי בבחירת ריהוט, הום סטיילינג (בחירת וילונות, ריפודים, אביזרי נוי) יכולים להיעשות לפי שעות.
בעבודת שיפוץ גדולה אי אפשר לספור שעות וגם לא כדאי לכם. כדאי שתדעו מראש כמה יעלו לכם שירותי התכנון ומהם שלבי התשלום.
לא, בד"כ לא. רוב מעצבי הפנים יציעו לכם פגישת היכרות בלתי מחייבת, כי מטרתה להכיר האחד את השני, להבין מה אתם מבקשים, מה היקף העבודה, לראות שיש ביניכם "כימיה" ושפה משותפת.
אחרי הפגישה הזו תקבלו הצעת מחיר שתכלול את סיכום הדברים שעלו בה והצעת מחיר לכל השרות. אם תחליטו שברצונכם לעבוד יחד תתחיל העבודה. מקובל לשלם מקדמה "להוכחת רצינות" ואחריה תשלמו לפי התקדמות העבודה והשלבים עליהם הוסכם בחוזה.
למיטב ידיעתי, רק חלק קטן ממעצבי פנים גובים שכר עבור פגישת הכרות. למרות שיש גם כאלה שיגיעו לפגישת הכרות רק אם הם בטוחים שהעבודה בידיהם או כדאית להם…
בוודאי. מעצב פנים מנוסה יערוך לכם הצעת מחיר מפורטת, בה יוזכרו בפרוט: תהליך העבודה, התוכניות שתקבלו, היקף השרות, רמת הפיקוח, שכר הטירחה, שלבי התשלומים וסעיף "נפרדים בידידות" למקרה שהעבודה תופסק מסיבה כלשהי.
ראו נא תשובתי לשאלה "כמה עולה מעצב פנים".
פיקוח עליון, מה שעושים רוב מעצבי הפנים, נועד לפקח על כך שהקבלן או עובדיו מבצעים את העבודה על-פי התוכניות ולא סוטים מהן. המעצב ינחה את הקבלן עם מתן התוכניות, יוודא שהוא מבין את העבודה, ויבקר באתר לפי התקדמות העבודה בשלביה השונים. מעצב הפנים יתריע ללקוחותיו על ליקויים ועל תקלות כדי שהקבלן יתקן מה שנחוץ.
אין הפיקוח העליון מחליף את הפיקוח הצמוד.
פיקוח צמוד נעשה עפי"ר ע"י מפקח בניה, וכשמו כן הוא. המפקח אמור להיות בשטח ברמה היומיומית. מעבר למעקב אחר ביצוע העבודה לפי התוכניות, עליו גם לבדוק, למשל, את איכות החומרים בהם משתמש הקבלן, ולראות שאינו מחליף אותם באחרים זולים יותר. עליו לוודא שמה שהיזמנתם מספקים חיצוניים, אכן הגיע במלואו לאתר ולהתריע אם יש תקלה. המפקח, המכיר את שלבי העבודה, אמור לתאם כניסתם של בעלי מלאכה נוספים לביצוע מדידות, התקנות, או עבודות מתבקשות אחרות. מפקח טוב שותף גם להכנת תקציב מראש, לפני תחילת העבודה, ומתפקידו להשגיח שלא תהיינה ממנו חריגות. מפקח מקצועי יבדוק את בקשות הקבלן לתוספות במהלך העבודה, החורגות מן ההסכם המקורי. עליו לאשר את העבודה עם סיומה מבחינת האיכות ורמת הגימור, ורק אז לאשר את החשבון שמגיש לכם הקבלן לתשלום.
הזמינו אליכם 2-3 מעצבים, שתפו אותם במה תרצו לעשות וקבלו מהם הצעות. ממומלץ לשתף אותם גם בתקציב שלכם וכך ידעו לכלול בו גם את שכר טרחתם, תוך כדי שיעשו יחד איתכם סדר עדיפויות. יש אפשרות כמעט תמיד להוריד עלויות (בחומרים, במספר נק' חשמל וכד') שלא בהכרח יפגעו בתוצאה הסופית ובאיכות, וכך לנסות להסתדר עם התקציב שלכם.
תכנון נכון, פיקוח על העבודה והכוונה לספקים המתאים, יחסוך לכם טעויות, זמן וכסף.
אי אפשר להימנע מחריגות, אך אפשר להימנע מחריגות גדולות, אם לא תדלגו על אף שלב בתכנון. תוכניות מפורטות, אומדן כמויות ומפרט טכני טוב (תיאור מילולי של העבודה), יאפשרו לקבלנים ולבעלי המקצוע לתת לכם הצעות מחיר מדויקות יותר שאפשר להשוות ביניהן. עם תמונה כוללת של עלות לכל המלאכות אפשר לקבל מושג די טוב כמה יעלה לכם הכל. אם יש חריגות גדולות שאתם יודעים שהן למעלה מאפשרויותיכם, פשוט לשבת עם המעצב והקבלן ולהתחיל לקצץ. אפשר גם להתמקח תוך כדי זה שאתם נעזרים במחירים שקיבלתם מקבלנים אחרים.
צריך לקחת בחשבון גם כ- 15-20% עלויות בלתי צפויות והפתעות במהלך השיפוץ, וכן את העובדה שהתיאבון שלכם עלול לגדול עם התקדמות העבודה.
בעבודת שיפוץ גדולה או בבניית בית, מומלץ לשכור שירותיו של מפקח בניה או חברה העוסקת בפיקוח בניה, אשר חלק מתפקידם זה לערוך עבורכם מראש את התקציב ולדאוג שלא תהיינה חריגות גדולות.
בוודאי. גם אם מדובר בדירה יד שניה וגם אם מדובר בדירה חדשה "על הנייר" מקבלן, מומלץ מאוד להתייעץ עם אדריכל פנים. אחרי שהכיר אתכם ואת הצרכים שלכם, הוא יוכל להגיד לכם אם הנכס המדובר מתאים לכם, ואם אפשר לבצע בו את השינויים שאתם רוצים. הוא יכול להמליץ לכם על שינויים שאולי ישפרו את הנכס ואת איכות חייכם, או יאיר את עיניכם בחסרונות שאולי לא הייתם ערים להם וכדאי לטפל בהם.
גם אם אתם שוקלים לשכור נכס ומתכוונים לערוך בו שיפוץ, חשוב להתייעץ עם אדריכל פנים.